Den här sidan handlar om hur vi tror att man kan äta nyttigare, bakgrunden till paleolitisk diet, vad paleolitisk diet innebär och vad vi betraktar som en förnuftigare version av traditionell eller strikt paleolitisk diet (”paleodiet” eller ”strikt paleo”).

Innehåll
Hur avgör man egentligen vad som är nyttig mat?
Att avgöra vad som är bra mat kan vara svårt, och svaret på vad som är nyttigt är inte alltid uppenbart. Flera vetenskapliga områden, som näringslära, epidemiologi, fysiologi, biokemi, genetik, beteendevetenskap och folkhälsovetenskap, bidrar till att forma vår förståelse av sambandet mellan kost och hälsa. Alla områden har sina begränsningar och med så många olika perspektiv och faktorer att beakta kan det vara svårt att dra övergripande eller entydiga slutsatser.
En grundläggande utmaning är att vi alla reagerar olika på livsmedel. Faktorer som genetik, ämnesomsättning, ålder, aktivitetsnivå och livsstil i allmänhet spelar en stor roll i hur vår kropp hanterar maten vi äter. Det som fungerar bra för en person kanske inte är lika bra för en annan.
Dessutom har forskningen inom näringslära sina begränsningar. Den grundar sig framför allt på observationsstudier vilka kan ge värdefulla insikter men inte förmår fastställa att vissa kosthållningar eller livsmedel orsakar specifika hälsoutfall. Den randomiserade kontrollerade studien, som anses vara den mest tillförlitliga metoden inom klinisk forskning, kan fastställa orsakssamband men är svår att applicera inom nutritionsforskning på grund av till exempel utmaningar med populationsstorlek, kontroll av diet, mätning, tid och etiska överväganden. Det innebär att man inom näringslära ofta kan påvisa kovarians men inte kausalitet.
Genetiken ger oss värdefulla insikter om hur olika livsmedel kan påverka vår hälsa men trots att forskningen utvecklas snabbt så är det svårt att dra entydiga slutsatser eftersom hälsoeffekterna av mat i stor utsträckning påverkas av miljöfaktorer som livsstil och omgivning.
De mest underbyggda, och ur ett vetenskapligt perspektiv pålitliga, kostrekommendationerna kommer från oberoende forskningsorgan, internationella hälsoorganisationer och myndigheter, som till exempel Livsmedelsverket i Sverige. Livsmedelsverket baserar sina kostrekommendationer på omfattande forskning och beprövad erfarenhet genom att använda systematiska översikter och expertgranskning. Det är dock viktigt att förstå att dessa rekommendationer kan vara kulturellt betingade, riktar sig till den breda allmänheten och att de uppdateras långsamt eftersom det tar tid att samla tillräckligt med vetenskapliga bevis och uppnå konsensus innan nya råd kan ges.
Under de senaste årtiondena har evolutionsläran börjat tillämpas mer systematiskt inom medicinen, och ibland har dessa ansatser förts samman under beteckningen ”evolutionsmedicin”. Evolutionsmedicinen hävdar att många moderna hälsoproblem kan kopplas till skillnader mellan våra förfäders kost och livsstil och vår nuvarande kost och livsstil, vilket låter plausibelt och har ett visst stöd i forskning (Holt 2005; Lindeberg 2009).
Livsmedelsverket får ofta kritik för att vara för stelbenta och generiska i sina rekommendationer. En väsentlig skillnad mellan Livsmedelsverket och förespråkare av olika dieter är emellertid att Livsmedelsverkets syfte och verksamhet regleras av svensk lagstiftning. Det innebär bland annat att de är skyldiga att tillhandahålla råd som de bedömer främjar folkhälsan och att råden måste vara grundade i evidensbaserad forskning. Detsamma gäller inte för företag och privatpersoner som kan drivas av andra intressen och inte har samma krav på sig vad gäller vetenskaplig akribi.
Hur avgör man då vad som är nyttig mat? Som vi ser det är en kombination av evolutionsmedicin och mer traditionell näringslära det bästa svaret. Evolutionsmedicinen ger oss en rimlig, sammanhängande teoretisk grund utifrån vilken vi kan skapa en grundläggande kosthållning, värdera och inkorporera forskningsresultat från näringsläran och kontinuerligt justera dieten baserat på nya forskningsrön.
Vad innebär det att äta ”paleolitiskt”?
Paleolitisk diet, paleodiet, ”paleo” eller stenåldersdiet grundar sig i ett evolutionsmedicinskt perspektiv på kosthållning. Man tänker sig att en hälsosam kosthållning bör baseras på de livsmedel som människan konsumerade under paleolitikum, en period som sträcker sig från cirka 2,5 miljoner år sedan till omkring 10 000 år sedan. Dieten eftersträvar att återskapa den mat som våra förfäder hade tillgång till och vi kan anses ha blivit evolutionärt anpassade till att äta.
Det främsta argumentet för paleolitisk diet är simplistiskt, intuitivt och, för oss, övertygande: Evolutionen har format våra kroppar under miljontals år, medan våra kostvanor har förändrats radikalt på bara några tusen år. Det senare är en extremt kort tidsrymd ur ett evolutionärt perspektiv vilket borde mana till försiktighet vad gäller moderna kostvanor.
Tillåtna livsmedel i en paleolitisk diet inkluderar främst kött, fisk, ägg, frukt, grönsaker, nötter och frön. Dessa livsmedel är rika på protein, fibrer och viktiga mikronäringsämnen, vilket bidrar till en hälsosam ämnesomsättning och minskar risken för kroniska sjukdomar. Otillåtna livsmedel omfattar spannmål (som bröd och pasta), baljväxter (som bönor och linser), mejeriprodukter, processade livsmedel samt raffinerat socker och konstgjorda ingredienser.
Inkludera | Exkludera |
---|---|
Kött, fisk, skaldjur och fågel (helst gräsbeteskött och bildfångad fisk) | Spannmål (vete, korn, råg, havre, teff, bovete, hirs, quinoa, majs och ris ) |
Ägg och fiskrom | Baljväxter (bönor, linser och ärtor) |
Grönsaker och rotfrukter (inklusive potatis) | Mejeriprodukter |
Svamp | Raffinerat socker och artificiella sötningsmedel |
Frukt och bär | Margarin och växtoljor med mycket omega 6 – t ex tistelolja, solrosolja, majsolja, druvkärneolja, hampaolja, sesamolja, sojaolja, frityrolja, linfröolja och rapsolja |
Kryddväxter | Lightprodukter |
Kokosolja, avokadoolja, olivolja, ister, baconfett och ibland ghee (klarnat smör utan mjölkprotein) | Samtliga hel- och halvfabrikat som innehåller tillsatser och E-nummer |
Nötter, frön och groddar | |
För sötning: rå honung, kokos, frukt, lönnsirap och kokossocker | |
Surkål, syrade grönsaker, kombucha, vattenkefir och kokosyoghurt | |
Dryck: vatten, kaffe, te, juicer och smoothies | |
För bakning: mandelmjöl, kokosmjöl, kassavamjöl, jordmandelmjöl, sötpotatismjöl, grönbananmjöl, tapoikamjöl, arrowrot, potatismjöl, pofiber, chiafrön, linfrön, psylliumhusk, jäst, bikarbonat och bakpulver utan tillsatser | |
Övrigt: Benbuljong, gelatinpulver, kollagenpulver, glutenfri (fermenterad) soja, kokos aminos, äppelcidervinäger, balsamvinäger och balsamico |
Genom att följa en paleolitisk diet hoppas många på att förbättra sin hälsa, gå ned i vikt och öka energinivåerna. Flera vetenskapliga studier (t ex Manheimer m. fl. 2015; Rydhög m. fl. 2023) har visat att dieten kan ge kortsiktiga förbättringar i viktminskning och metaboliska markörer, såsom blodsocker och kolesterolvärden.
Trots att vi som står bakom den här sajten är förespråkare av ett evolutionsmedicinskt perspektiv på kosthållning och tror att en diet som efterliknar vad våra paleolitiska förfäder åt har störst utsikter att vara nyttig, är vi inte lika tvärsäkra och kategoriska som vissa förespråkare av paleolitisk diet. Det finns nämligen flera invändningar mot både evolutionsmedicin och paleolitisk diet:
- Det vetenskapliga stödet för att människan är ”evolutionärt anpassad” till en specifik diet är begränsat. Många förespråkare av paleolitisk diet utgår från att alla människor under paleolitikum åt likadant, trots att kosten varierade kraftigt beroende på tid, geografi och klimat. Tidsintervallet 2,5 miljoner till 10 000 år sedan är avsevärt – och Homo Sapiens uppträdde t ex inte förrän för 300 00 år sedan. Dessutom har såväl människan som maten runt oss utvecklats under de senaste 10 000 åren.
- Den paleolitiska dieten baseras på antaganden om våra förfäders kost utan att ta hänsyn till den genetiska och biologiska mångfalden hos människor. Även om vi kan lära oss av evolutionen, har varje individ unika genetiska förutsättningar som påverkas av miljö och livsstil.
- Många hävdar att stenåldersmänniskor var friskare än dagens människor men kortare livslängd och brist på medicinsk vård kan förklara avsaknaden av moderna sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
- Det finns få långsiktiga, välkontrollerade studier som tydligt visar att paleolitisk diet är mer fördelaktig än andra kostmönster för hälsa och viktkontroll. Många av de studier som stöder dietens påståenden är kortvariga och har små urvalsstorlekar.
- Paleolitisk diet exkluderar spannmål, baljväxter och mejeriprodukter, vilka nästan alla oberoende forskningsorgan, internationella hälsoorganisationer och myndigheter, som till exempel Livsmedelsverket i Sverige, anser är viktiga för en balanserad kost.
Vad menar vi med en ”förnuftig” paleolitisk diet?
Med ”förnuftig” paleolitisk diet menar vi en kosthållning baserad på evolutionsmedicin och traditionell paleolitisk diet, Livsmedelsverkets rekommendationer och sunt förnuft. En sådan kosthållning kräver en del av oss eftersom vi kontinuerligt behöver uppdatera vår kunskap, anpassa kosten och göra bedömningar från fall till fall. Det innebär att en förnuftsbaserad paleolitisk diet sannolikt är svårare att marknadsföra än strikt paleo eller t ex LCHF, som tillhandahåller tydliga svar och detaljerade riktlinjer. Verkligheten är emellertid komplex och för att utforma en diet som är både näringsriktig och hållbar i längden måste man ta hänsyn till det.
Utifrån evolutionsmedicin som teoretisk grund, begränsningar i vår kunskap om evolutionen och våra förfäders kosthållning, behov av individuell anpassning och den omfattande forskningen som näringslära bygger på så är vår uppfattning att ett nyttigare sätt att äta måste handla om att:
- Göra medvetna val som prioriterar naturliga, obearbetade livsmedel och en varierad kosthållning, med utgångspunkt i hur vi tror att våra paleolitiska förfäder åt
- Anpassa kost efter individuella genetiska förutsättningar, miljö och livsstil
- Införliva näringsrekommendationer baserade på aktuell forskning inom näringslära och evidensbaserad praktik
Därför anser vi också att detaljerade listor över livsmedel att inkludera och exkludera är mindre meningsfulla än att följa mer generella, anpassningsbara riktlinjer för en hälsosam kosthållning. Genom att fokusera på övergripande principer för matval, som att prioritera naturliga och obearbetade livsmedel, minska socker och raffinerade kolhydrater samt att lyssna på kroppens behov, kan en förnuftigare, mer flexibel och långsiktigt hållbar kosthållning skapas. Nedan följer några vägledande riktlinjer som vi anser främjar ett hälsosammare sätt att äta.
Förnuftig paleolitisk diet: 10 riktlinjer för att äta nyttigare
- Välj naturligt framför processat: Prioritera obearbetade livsmedel som grönsaker, frukt, nötter, frön, ägg, fisk, fågel och kött. Låt dessa utgöra grunden i din kost.
- Minska socker och snabba kolhydrater: Skär ner på raffinerat socker och spannmål. Byt ut dem mot grönsaker, rotfrukter och i vissa fall baljväxter.
- Laga från grunden: Prioritera hemlagat framför halvfabrikat eller färdigmat. Undvik onödiga tillsatser.
- Ät rätt fett: Byt ut mättade fetter och transfetter mot hälsosamma alternativ som olivolja, avokado och fet fisk.
- Drick vatten: Gör vatten till din huvuddryck och undvik sockerhaltiga drycker samt alkohol.
- Välj kvalitet framför kvantitet: Gör magert kött, fisk, ägg och baljväxter till dina huvudsakliga proteinkällor och satsa på variation och kvalitet.
- Bygg en mångsidig tarmflora: Öka intaget av fiberrika grönsaker och inkludera fermenterade livsmedel som surkål och kimchi.
- Planera medvetet: Gör kosten till en prioritet i ditt liv, även om det kräver att du planerar och lägger tid på matlagning och inköp.
- Lyssna på kroppen: Anpassa din kost efter dina behov och din livsstil, men var beredd att göra förändringar för att skapa en märkbar skillnad.
- Tänk evolutionärt: Inspireras av hur våra förfäder åt – mångfald och naturlighet framför moderna, ensidiga dieter.
Sök recept
Ytterligare läsning / litteratur vi rekommenderar
Här nedan har vi samlat artiklar och böcker som vi vill rekommendera och som våra åsikter och ställningstaganden samt informationen på den här sidan vilar på.
Näringslära och kostråd

Ruxton, C (Januari 2022). ”Interpretation of observational studies: the good, the bad and the sensational”. Proceedings of the Nutrition Society, Volume 81, Issue 4, December 2022 , s. 279 – 287. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/interpretation-of-observational-studies-the-good-the-bad-and-the-sensational/79B9B38087128F15EB243CE96D029607 [2024-10-15]

Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK, Christensen JJ, Eneroth H, Erkkola M m. fl. (2024-06-27). ”Nordic Nutrition Recommendations 2023”. Nordic Council of Ministers; 2023. https://pub.norden.org/nord2023-003/ [2024-10-15]
Evolutionsmedicin och paleolitisk diet

Lindeberg, S. (2003). Maten och folksjukdomarna: ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Studentlitteratur.

Zuk, M (2013). Paleofantasy: What Evolution Really Tells Us about Sex, Diet, and How We Live. W. W. Norton & Company.
Referenslista
- Hont, G (2009). Människans kropp och själ bär vittne om evolutionen. Läkartidningen. 2009-08-04. https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2009/08/manniskans-kropp-och-sjal-bar-vittne-om-evolutionen/ [2024-10-16]
- Lindeberg, S (2005). Paleolitisk kost och evolutionsmedicin: nyckel till västvärldens sjukdomar. Läkartidningen. 2005-06-17. https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2009/08/manniskans-kropp-och-sjal-bar-vittne-om-evolutionen/ [2024-10-16]
- Manheimer, E, van Zuuren, EJ, Fedorowicz, Z, Pijl, H (2015-08-12). ”Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis”. Am J Clin Nutr. 2015 Oct; 102(4): 922–932. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588744/ [2024-10-15]
- Rydhög, B, Carrera-Bastos, P, Granfeldt, Y, Sundquist, K m. fl (2023-12-11). ”Inverse association between Paleolithic Diet Fraction and mortality and incidence of cardiometabolic disease in the prospective Malmö Diet and Cancer Study”. Eur J Nutr. 2024; 63(2): 501–512. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10899283/ [2024-10-16]