Thaikyckling med sesamstekta haricot verts

Det här är en asieninspirerad, lättlagad kycklingrätt som får koka länge för extra djup i smaken. Med kokosmjölk, ingefära, lime och lite chili blir den här rätten både mättande och doftrik. Serveras med risnudlar och krispiga haricot verts toppade med salta jordnötter – en komplett måltid med asiatiska toner!

Thaikyckling med haricot verts
Måltid Middag
Kök Asiatiskt
Förberedelsetid 1 timme 15 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser

Thaikyckling

  • 5 dl vatten
  • 1 tärning ekologisk kycklingbuljong
  • 2 msk ekologisk fisksås
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 st lime rivet skal av hela och saft av halva
  • 600 g kycklingbröstfiléer delade på mitten
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 50 g färsk ingefära skalad och finriven
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 150 g risnudlar

Sesamstekta haricot verts

  • 250 g frysta haricot verts tinade och ansade
  • 1 msk neutral olja (t ex neutral avokado- eller rapsolja)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st vitlöksklyfta tunt skivad
  • Rostade sesamfrön (valfritt)

Tillbehör

  • Ekologiska salta jordnötter

Instruktioner

Långkokt kyckling

  • Koka upp en kastrull med vatten, kycklingbuljong, fisksås, honung, chiliflakes, rivet limeskal och limesaft.
  • Tillsätt den rivna ingefäran. (Eller riv den direkt ned i kastrullen.)
  • Lägg i kycklingbitarna och låt koka under lock till de nästan faller sönder, c:a 40 minuter.
  • Lyft upp kycklingen ur buljongen och dra isär köttet med två gafflar. Ställ åt sidan kycklingen i en kastrull eller bunke med lock så att den håller värmen.
  • TIllsätt kokosmjöl och pressad vitlök till buljongen, koka upp och dra från värmen.
  • Vänd i nudlarna, lägg på locket på kastrullen och låt nudlarna svälla till nästan all sås sugits upp.
  • Klipp sönder nudlarna i kastrullen med en sax.
  • Rör ned kycklingen och sätt på locket.
  • Torka av de tinade bönorna med hushållspapper. Hetta upp neutral olja och sesamolja i en stekpanna och stek bönorna med den finskurna vitlöken några minuter under omrörning. Strö eventuellt över lite rostade sesamfrön.
  • Fördela kycklingen och nudlarna på fyra tallrikar och toppa med jordnötter. Servera direkt med de nystekta bönorna.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating