Sej- och laxbiffar med chilimajonnäs

Det här receptet på sej- och laxbiffar är saftigt och gott och enkelt att tillaga. Det är en utmaning att göra saftiga köttfärs- och fiskbiffar utan gluten eller mjölkprodukter men här upplever vi att vi har lyckats!

Sej- och laxbiffar
Måltid Lunch, Middag
Kök Husmanskost
Tillagningstid 1 timme
Portioner 6 pers

Husgeråd

  • Matberedare / mixer

Ingredienser

Potatis

  • 900 g Kokt potatis Kall kokt potatis har ett lägre GI och är bättre för tarmhälsan.

Chilimajonnäs

  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl neutral olja (Välj en mild olivolja för strikt paleo. Livsmedelsverket lyfter fram rapsolja som en av de bästa källorna till omättade fetter.)
  • 2 tsk hemlagad eller ekologisk sambal oelek

Sej- och laxbiffar

  • 400 g sejfilé tinad och skuren i mindre bitar
  • 500 g laxfilé tinad och skuren i bitar
  • 2 st ägg
  • 4 msk Kokt, fryst och tinad finriven potatis (jag vägde det till c:a 70 g)
  • 2 msk vatten
  • 2 st citroner saft av
  • 1 kruka persilja hackad
  • 1 tsk herbamare
  • svartpeppar efter smak
  • Avokadoolja att steka i

Enkel sallad

  • 1 st gurka tärnad
  • 1 st röd eller orange paprika tärnad
  • 300 g tomater tärnade

Instruktioner

  • Koka gärna potatisen i god tid innan och kyl den. Det är nyttigare att äta kall potatis.
  • Tillaga gärna chilimajonnäsen i förväg: Vispa samman äggula, dijonsenap, vitvinsvinäger och vatten. Tillsätt oljan under vispning, droppvis i början och sedan i en tunn stråle. Blanda i sambal oelek.
  • Kör fisken i en mixer till en jämn fiskfärs.
  • Tillsätt ägg, riven potatis, vatten, citronsaft, persilja, herbamare och peppar. Mixa ordentligt.
  • Täck skålen med folie och låt vila i kylen c;a 20 minuter.
  • Blanda gurka, paprika och tomater till salladen.
  • Ta ut fiskfärsen ur kylen och forma till c:a 10 fiskburgare. (Alternativt kan du klicka lagom mängder fiskfärs direkt i pannan och forma burgarna medan du steker.)
  • Hetta upp avokadoolja i en stekpanna och stek fiskbiffarna på medeltemperatur 3-5 minuter på varje sida. (Enklast är att använda en matlagningstermometer. Fiskbiffarna ska vara 56˚C i mitten.)
  • Servera sej- och laxbiffarna med potatisen, chilimajonnäsen och salladen.

Mer om receptet

Vi har testat många varianter för att binda vätska i köttfärs- och fiskbiffar och stötte på tipset om fryst tinad riven potatis på SvenskJakt.se: https://svenskjakt.se/viltsmak/kockarnas-knep-sa-lyckas-du-med-farsratten/ och tycker att det fungerar oväntat bra.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating