Krispig fänkålssallad (låghistamin)

Den här fänkålssalladen är en av våra favoritsallader att ha som tillbehör. Jag har försökt komponera den utan ingredienser med hög histaminhalt eller som frisätter histaminer i kroppen.

Fänkålssallad
Måltid Sidorätt
Kök Strikt paleo
Typ av rätt Sallad, Veganskt
Tillagningstid 35 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser

Fänkålssallad

  • 2 st fänkål tunt skivad
  • 1 st silverlök halverad och tunt skivad
  • 2 st äpplen klyftade i fyra delar och tunt skivade
  • 1 kruka dill hackad

Vinägrett

  • 3 msk matättika (3%) (Låghistamin men inte helt fri från histamin. Använd minimalt i låghistaminkost.)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 2 krm salt

Instruktioner

  • Skiva fänkålen och blötlägg den i iskallt vatten i cirka trettio minuter. Häll av vattnet.
  • Blanda ingredienserna till salladen.
  • Rör samman ingredienserna till vinägretten och blanda sedan med grönsakerna.

Mer om receptet

Fänkål

Fänkål
  • Näringsrik och låg i kalorier. Fänkål är en kalorisnål grönsak och en källa till flera viktiga näringsämnen, inklusive vitamin C, kalium, folat och magnesium.
  • Unik lakritston i smaken. Fänkål har en söt smakprofil med inslag av lakrits, vilket gör den till en populär ingrediens i både matlagning och sallader.
  • Rik på antioxidanter. Fänkål innehåller antioxidanter som quercetin och anetol, vilka har visats bidra till att minska oxidativ stress och inflammation i kroppen.

Ett bra sätt att framhäva fänkålens fräscha smak är att kombinera den med citrus eller ättika, som i en syrlig fänkålssallad, vilket passar perfekt i en paleodiet.

Fänkål och histamin

Fänkål är generellt sett en bra grönsak för personer som är histaminkänsliga. Den anses vara låg i histamin och triggar sällan frisättning av histamin i kroppen. Fänkål kan därmed ofta tolereras väl och passar som en del av en låg-histamindiet.

Viktiga aspekter:

  • Låg-histaminlivsmedel: Färsk fänkål är låg i histamin och kan hjälpa till att balansera kosten för personer med histaminintolerans.
  • Individuella reaktioner: Även om fänkål är säker för de flesta, bör individer som är histaminkänsliga testa den i små mängder, eftersom reaktioner kan vara individuella.
  • Förvaringens betydelse: Histaminhalten kan öka i livsmedel som lagras eller fermenteras. Använd alltid färsk fänkål och förvara den på rätt sätt.

Om du har frågor om hur fänkål påverkar dig personligen så kan det vara bra att konsultera en läkare eller dietist som är insatt i histaminintolerans.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet: