Dadelbollar

Ha en bättre fikastund med de här utsökta paleolitiska dadelbollarna! Med naturliga, glutenfria och laktosfria ingredienser som nötter, torkad frukt och kakao är de ett nyttigare alternativ till traditionellt fikabröd.

Dadelbollar
Måltid Fika
Kök Strikt paleo
Tillagningstid 30 minuter
Nedkylning 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 20 bollar

Husgeråd

  • Mixer

Ingredienser

  • 100 g cashewnötter
  • 100 g sötmandlar
  • 10 st dadlar urkärnade
  • 10 st ekologiska torkade aprikoser
  • 1 msk honung
  • 2 msk neutral avokadoolja (Alternativt: Välj en mild olivolja för strikt paleo. Livsmedelsverket lyfter fram rapsolja som en av de bästa källorna till omättade fetter. Rapsolja är dock inte strikt paleo.)
  • 2 msk kallt kaffe
  • 2 msk kakao
  • 1 nypa oraffinerat havs- eller bergssalt
  • 1 dl kokosflingor att rulla bollarna i

Instruktioner

  • Om du har en lite kraftfullare matberedare: Börja med att mixa nötter och mandlar lite grand. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills du har en hyfsat jämn smet.
    Om du har en mindre kraftfull mixer: Börja med att mixa nötter och mandlar tills du har ett grovt mjöl. Mixa sedan dadlar respektive aprikoser separat. Blanda alla ingredienserna i en bunke och knåda tills du har en välblandad smet.
  • Forma smeten till bollar och rulla bollarna i kokosflingor. (Om smeten visar sig vara för kletig för att forma så låter du den stelna lite i kylskåp, c:a en halvtimma.)
  • Ställ in i kylskåp en timma. Njut (med måtta)!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating