Husgeråd
- Grovt rivjärn
- Ångkokningsinsats eller sil
Ingredienser
Ananassalsa
- 0,5 st gurka fintärnad
- 225 g ananas fintärnad
- 1 st lime saft och rivet skal av
- 1 krm chiliflakes
- 1 krm oraffinerat havs- eller bergssalt
Blandfärspanna
- 1 tsk avokadoolja neutral
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 st röd chilifrukt urkärnad och finhackad
- 500-600 g blandfärs
- 0,5 dl ostronsås (se kommentar nedan)
- 1 msk fisksås (se kommentar nedan)
- 1-2 tsk honung
- 2 st lime saft av
Topping
- 2-4 st salladslökar strimlade
- 1 kruka koriander hackad
- 0,5 st röd chilifrukt urkärnad och strimlad
Vitkålsris
- 600 g vitkål grovriven
Instruktioner
Ananassalsa
- Blanda den fintärnade gurkan och ananasen ordentligt med det rivna limeskalet, limesaften och honungen.
- Smaka av med chiliflakes och salt.
Blandfärspanna
- Hetta upp avokadooljan i en stekpanna och fräs den pressade vitlöken och den finhackade chilifrukten med svartpeppar någon minut.
- Vänd i blandfärsen och stek tills den har fått fin färg.
- Rör i ostronsås, fisksås, honung och limesaft. Låt småputtra medan du ångkokar vitkålsriset.
Vitkålsris
- Ångkoka den grovrivna vitkålen några minuter.
Servera
- Toppa blandfärspannan med den strimlade salladslöken, den strimlade röda chilifrukten och den hackade koriandern.
- Servera med ananassalsan och vitkålsriset.
Mer om receptet
Det är svårt att hitta ostronsås utan smakförstärkare, färgämnen eller konserveringsämnen (https://www.aktavara.org/nyheter/180879/ostronsas). Vi använder ett ekologiskt och veganskt alternativ: Ekologisk NOYSTER-sås från Sozyë.
Det är heller inte helt enkelt att hitta fiskås utan tillsatser men det finns. Vi använder Red Boat Fish sauce.
Lämna ett svar