Lammfilé med rosmarin i lergryta

Mört och smakrikt – lammfilé tillagad långsamt i lergryta med rosmarin, citron och balsamvinäger. En enkel men elegant rätt där den skonsamma tillagningen framhäver köttets naturliga smak. Serveras med veganskt potatismos för en balanserad och vällagad middag som passar lika bra till vardag som till helg.

Lammfilé
Måltid Middag
Förberedelsetid 30 minuter
Tillagningstid 2 timmar 30 minuter
Total tid 3 timmar
Portioner 4 pers

Husgeråd

  • Lergryta

Ingredienser

Marinad

  • 1 kruka rosmarin finhackad
  • 0,5 st citron finrivet skal av
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1/4-1/2 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar

Lammfilé

  • 800 g lammfilé
  • 0,5 kruka timjan till garnering

Tillbehör

  • 4 port veganskt potatismos (se recept nedan)

Instruktioner

  • Lägg lergrytan i blöt en halvtimma innan tillagning.
  • Blanda ingredienserna till marinaden.
  • Skölj av, torka och putsa lammfilén.
  • Lägg lammfilén i lergrytan och häll över marinaden. Gnid in marinaden lite i köttet.
  • Ställ in lergrytan i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader. Tillaga tills lammfiléns innertemperatur är c:a 60 grader (tar c:a en timma och trekvart). Låt lammfilén eftersteka lite i lergrytan.
  • Tillaga potatismoset medan köttet står i ugnen.
  • Skär köttet i centimetertjocka skivor lite på snedden. Lägg tillbaka skivorna i lergrytan och garnera med färsk timjan.
  • Servera lammfilén med potatismoset.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet: