Husgeråd
- Bakplåtspapper
- Stavmixer
Ingredienser
Morots- och sötpotatissoppa
- 2 st medelstora sötpotatisar
- 2 st medelstora morötter
- 2 st små gula lökar
- 5 dl kokosmjölk
- 4 dl vatten
- 2 msk lantbuljong
- 1 st lime saft och rivet skal
- 1 krm kanel
- Salt
Grönkålschips
- 200 g grönkål
- 2 msk olivolja
- 1 tsk oraffinerat havs- eller bergssalt
Instruktioner
Förberedelser
- Riv grönkålen i lika stora bitar från stammarna. Avlägsna stammarna. Skölj grönkålen ordentligt och låt torka på en kökshandduk.
- Skala och skär sötpotatisen, morötterna och löken i lika stora bitar.
Morots- och sötpotatissoppa – steg 1
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Lägg sötpotatis-, morots- och lökbitarna på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Rosta i mitten av ugnen 25-30 minuter.
Grönkålschips
- Blanda olja och salt.
- Lägg grönkålen i en bunke och massera in oljeblandningen ordentligt.
- Sprid ut grönkålen glest på en plåt med bakplåtspapper.
- När rotfrukterna till soppan är färdigrostade, rosta grönkålen i c:a 15 minuter. Öppna ugnsluckan då och då och släpp ut fukt.
- Grönkålschipsen är klara när de är krispiga. Var uppmärksam så att de inte bränns.
Morots- och sötpotatissoppa – steg 2
- Medan grönkålen rostas, koka upp kokosmjölk, vatten och lantbuljong. Häll i de rostade rotfrukterna.
- Mixa med limejuice, limeskal och kanel till en slät soppa.
- Slå av värmen och låt stå under lock tills grönkålschipsen är klara.
Servering
- Servera morots- och sötpotatissoppan med grönkålschipsen, och eventuellt lite glutenfritt knäckebröd eller fröknäcke (se recept nedan).
Lämna ett svar