Hemmagjord tandoorikrydda i svensk tappning

Upptäck smaken av Indien med denna hemmagjorda, förenklade tandoorikrydda anpassad för svenska kök. Med lättillgängliga ingredienser får du en tandooriblandning som passar perfekt för kyckling, grönsaker och marinader. Smakrik, färgstark och fri från tillsatser.

Enkel tandoorikrydda

Tandoorikrydda är en klassisk indisk kryddblandning som är känd för sin intensiva smak och färg och ofta används i marinader för kyckling, grönsaker och andra grillade rätter i det indiska köket.

Det här receptet är anpassat för att använda ingredienser som är lättillgängliga i svenska matbutiker, med justeringar som ersätter ovanligare kryddor som Kashmiri chili och bockhornsklöver.

För enkelhetens skull använder vi färdigmalda kryddor i det här receptet, vilket gör det snabbt och smidigt att blanda ihop. Även om hela kryddor kan rostas och malas för att ge en ännu djupare smak så upplever vi att de malda varianterna ger en tillräckligt välsmakande och aromatisk kryddblandning som fungerar utmärkt i vardagen. Försäkra dig dock om att kryddorna som du använder är fria från tillsatser.

Det främsta skälet för oss att göra egen tandoorikrydda är att undvika onödigt salt, socker och tillsatser. De flesta färdiga kryddblandningar består ofta till stor del av salt och socker och dessutom tillsatser som smakförstärkare, surhetsreglerande medel eller färg- och aromämnen. När du köper in kryddor till receptet, se till att kontrollera att kryddorna är utan tillsatser. Använd också gärna ekologiska kryddor.

Till skillnad från många färdiga tandooriblandningar är den här hemmagjorda blandningen osaltad eftersom vi föredrar att tillsätta salt separat, vid behov.

Recept på hemmagjord tandoorikrydda

Måltid Tillbehör
Kök Asiatiskt, Strikt paleo
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 6 msk

Ingredienser

Malda kryddor

  • 1,5 msk paprikapulver (I stället för Kashmiri chili använder vi paprikapulver vilket vi upplever fungerar bra, även om färgen och smaken är något mildare.)
  • 0,5 tsk cayennepeppar (I stället för Kashmiri chili använder vi cayennepeppar för hetta.)
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk kryddnejlika
  • 0,75 tsk ceylonkanel

Instruktioner

  • Blanda alla kryddorna i en skål tills de är jämnt fördelade.
  • Förvara kryddblandningen i en lufttät burk, gärna i ett mörkt och svalt skåp för att bevara smaken.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating