Mandelsmör

Detta enkla recept på mandelsmör ger dig en krämig och nyttig smörmassa perfekt för att använda på allt från fröbröd till smoothies. Med bara några få ingredienser – rostade mandlar, olja och en nypa salt – får du ett härligt, naturligt och billigare alternativ till köpta pålägg.

Mandelsmör
Måltid Tillbehör
Kök Strikt paleo
Typ av rätt Veganskt
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 2 dl

Husgeråd

  • Mixer

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 3 msk neutral olja  (Välj neutral avokadoolja eller en mild olivolja för strikt paleo. Livsmedelsverket lyfter fram rapsolja som en av de bästa källorna till omättade fetter.)
  • 1 krm oraffinerat havs- eller bergssalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200° C
  • Lägg mandlarna på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen c:a 10 minuter. Titta till mandlarna så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
  • Mixa mandlarna i en matberedare med olja och salt, c:a 3-5 minuter, till dess du har ett smör. Ha tålamod, inledningsvis kommer det inte att se ut som att det kommer att fungera. Skrapa eventuellt av mandel som har fastnat på mixerskålens kanter med en slickepott.
  • Häll över mandelsmöret i en burk med lufttätt lock och förvara i kylen upp till två veckor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating