Husgeråd
- Mixer
Ingredienser
- 2 dl sötmandel
- 1 l vatten
- 1 nypa oraffinerat havs- eller bergssalt (valfritt)
Instruktioner
- Man kan välja om man vill rosta mandlarna eller inte. Vi föredrar rostade mandlar om mandelmjölken ska användas som dryck eller tillbehör till gröt och orostade mandlar om mandelmjölken ska användas i smoothies.
- Rostade mandlar: Sätt ugnen på 200° C. Lägg mandlarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen c:a 10 minuter. Titta till mandlarna så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
- Mixa vatten, sötmandel och eventuellt en nypa salt ordentligt. Mandeln ska vara så upplöst som möjligt i vattnet.
- Sila mandelmjölken för att bli av med de grövre mandelresterna. (Mandelresterna kan användas till smoothies, gröt, bakning eller pannkakor.)
- Mandelmjölken håller sig i kylen någon dag.
Mer om receptet
Vi dricker sällan mandelmjölk utan använder den huvudsakligen i matlagning, till smoothies och som tillbehör till gröt. Därför tycker vi att det är onödigt att lägga till socker eller filtrera bort näringsämnen med silduk.
Lämna ett svar