Husgeråd
- Lergryta
Ingredienser
- 900 g rostbiff
- 1,5 msk olivolja
- 1 tsk oraffinerat havs- eller bergssalt
- 1 krm svartpeppar
Instruktioner
- Blötlägg lergrytan. Ta samtidigt ut rostbiffen ur kylskåpet och putsa den.
- Lägg rostbiffen i en bunke och massera in olivoljan, saltet och pepparen.
- Lägg rostbiffen i lergrytan och tryck in en stektermometer till mitten av köttet.
- Ställ in lergrytan i ugnen och sätt ugnen på 125 °C. (Ugnen ska vara kall när du ställer in lergrytan)
- Låt köttet tillagas till det nått en innertemperatur på c:a 58 °C. Det tar c:a 1,5 h. Rare 48–50 °C; medium 56–58 °C; well done 68–70 °C.
- Ta ut köttet när det nått önskad innertemperatur.
- Nu har du två val: Låta rostbiffen svalna och servera köttet naturellt eller marinera rostbiffen.
- Servera naturellt: Lägg aluminiumfolie runt köttet och låt det vila någon timma innan det skärs upp och serveras. Skär bara upp så mycket som du har för avsikt att äta direkt. Spara resten av den tillagade rostbiffen hel och skär upp alltefter som du äter av den. Rostbiffen håller upp till fem dagar i kylskåp.
- Marinera: Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden samt eventuellt köttskyn från lergrytan. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Lägg in påsen i kylskåpet när köttet svalnat och marinera i 1-2 dygn.
Varför marinera rostbiff efter tillagning?
Bättre smakupptag
När köttet är varmt och tillagat är dess fibrer mer öppna vilket gör att marinaden kan tränga in djupare. Detta sker inte på samma sätt när köttet är rått eftersom de råa köttfibrerna inte släpper in marinaden lika effektivt.
Servering kall
Om köttet marineras efter tillagning och får dra i marinaden medan det svalnar, absorberas smakerna bättre och sprids jämnare. För kall rostbiff ger detta en smakprofil som skiljer sig från kött som bara har marinerats före tillagning.
Lämna ett svar