Husgeråd
- Ångkokare, ångkokningsinsats eller sil
Ingredienser
- 225 g frysta bär (t ex blåbär, hallon eller jordgubbar)
- 0,5-1 st äpple (ett litet äpple eller ett halvt stort äpple)
- 3 st dadlar
- 1 msk chiafrön
Instruktioner
Paleosylt
- Ångkoka bären c:a 5 min, tills de är tinade.
- Finriv äpplet.
- Kärna ur och mosa dadlarna med en gaffel.
- Blanda de tinade bären, det finrivna äpplet, dadlarna och chiafröna ordentligt i en skål. (Se till att de mosade dadlarna fördelas jämnt med övriga ingredienser.)
- Ställ undan skålen i en trekvart så att chiafröna får absorbera vätska och svälla och på så sätt tjockna sylten.
- Avnjut tillsammans med exempelvis paleoscones!
Instruktioner för att ångkoka med kastrull och sil
- Ta en lagom stor kastrull och sätt i silen. Silen ska hänga på kastrullens kanter så att det finns utrymme för vatten mellan silens och kastrullens botten.
- Fyll kastrullen med vatten utan att det når upp till silen. Häll de frysta bären i silen och sätt på ett lock.
- Koka upp vattnet och låt bären ångkoka i c:a 3-5 min, tills de är tinade.

Varför ångkokar vi de frysta bären?
Vi ångkokar bären för att tina dem samtidigt som deras naturliga smak, färg och näringsämnen bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Vi upplever att ångkokning bibehåller bärens saftiga konsistens och smak bättre än kokning. Dessutom minimeras förlusten av vattenlösliga vitaminer och antioxidanter.
Lämna ett svar