Paleosylt på frysta bär

Paleosylt från frysta bär är ett prisvärt, snabblagat och näringsrikt alternativ till traditionell sylt. Genom att ångkoka bären bevaras deras naturliga smak, färg och näringsämnen på bästa sätt. Med bara några få enkla ingredienser skapar du en god och hälsosam sylt på nolltid.

Paleosylt-fran-frysta-bar-_M1A0670-4.jpg
Måltid Tillbehör
Kök Strikt paleo
Typ av rätt Såser och röror
Tillagningstid 15 minuter
Tid för chiafröna att svälla 45 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 3 dl

Husgeråd

  • Ångkokare, ångkokningsinsats eller sil

Ingredienser

  • 225 g frysta bär (t ex blåbär, hallon eller jordgubbar)
  • 0,5-1 st äpple (ett litet äpple eller ett halvt stort äpple)
  • 3 st dadlar
  • 1 msk chiafrön

Instruktioner

Paleosylt

  • Ångkoka bären c:a 5 min, tills de är tinade.
  • Finriv äpplet.
  • Kärna ur och mosa dadlarna med en gaffel.
  • Blanda de tinade bären, det finrivna äpplet, dadlarna och chiafröna ordentligt i en skål. (Se till att de mosade dadlarna fördelas jämnt med övriga ingredienser.)
  • Ställ undan skålen i en trekvart så att chiafröna får absorbera vätska och svälla och på så sätt tjockna sylten.
  • Avnjut tillsammans med exempelvis paleoscones!

Instruktioner för att ångkoka med kastrull och sil

  • Ta en lagom stor kastrull och sätt i silen. Silen ska hänga på kastrullens kanter så att det finns utrymme för vatten mellan silens och kastrullens botten.
  • Fyll kastrullen med vatten utan att det når upp till silen. Häll de frysta bären i silen och sätt på ett lock.
  • Koka upp vattnet och låt bären ångkoka i c:a 3-5 min, tills de är tinade.
Angkoka-bar-_M1A0660-3-1024x768.jpg

Varför ångkokar vi de frysta bären?

Vi ångkokar bären för att tina dem samtidigt som deras naturliga smak, färg och näringsämnen bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Vi upplever att ångkokning bibehåller bärens saftiga konsistens och smak bättre än kokning. Dessutom minimeras förlusten av vattenlösliga vitaminer och antioxidanter.


Kommentarer

2 svar till ”Paleosylt på frysta bär”

  1. Profilbild för Wilma
    Wilma

    4 stars
    Jag gillade verkligen hallon sylten men blåbärs sylten var också god

    1. Vad roligt att höra! Du får prova jordgubbssylt också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating