Wanpakusallad

Sprid glädje vid bordet med wanpakusallad – en färgsprakande rätt inspirerad av japansk matkonst. Här möts krispiga grönsaker, krämig tonfiskröra och silkeslen avokado i en lekfull och hälsosam komposition. Perfekt för den som vill njuta av smak, färg och balans på tallriken.

Wanpakusallad

Här har vi tagit oss friheter med en kultförklarad japansk rätt: Wanpaku sandwich – en färgsprakande och smakrik smörgås som handlar lika mycket om lekfullhet och estetik som smak. Ursprungligen från Japan, där matlagning ofta är en konstform, kännetecknas Wanpaku av lager på lager av noggrant utvalda råvaror som arrangeras till visuell och kulinarisk konst. I vår variant har vi skippat brödet och istället låtit de naturliga ingredienserna stå i centrum i form av en sallad. Vi har också gjort en del förenklingar för att skapa en wanpakusallad som kan sprida visuell och smakmässig glädje i vardagen.

Måltid Frukost, Lunch, Mellanmål
Kök Asiatiskt, Strikt paleo
Typ av rätt Sallad
Tillagningstid 30 minuter
Marineringstid 45 minuter
Total tid 1 timme 15 minuter
Portioner 2 pers

Husgeråd

  • Potatisskalare eller julienneskärare
  • Rivjärn

Ingredienser

Morotssallad

  • 2 st morötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk honung
  • 1 nypa svartpeppar

Kålsallad

  • 150 g rödkål
  • 2 msk lime saft av
  • 0,5 msk honung
  • 0,5 tsk salt

Ägg

  • 1 st stort ägg

Gröna tillbehör

  • 1 st avokado
  • 100 g isbergssallad

Tonfiskröra

  • 170 g tonfisk i vatten (c:a 120 g avrunnen)
  • 0,5 dl japansk (Kewpie) majonnäs (se recept nedan)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Instruktioner

Morotssallad

  • Skala och skölj morötterna och skär dem sedan i tunna strimlor med potatisskalaren.
  • Salta morotsstrimlorna och massera in saltet med händerna.
  • Blanda vitvinsvinäger, olivolja, honung och svartpeppar. Häll vinägretten över morötterna, blanda ordentligt och låt stå i en trekvart.

Kålsallad

  • Skölj rödkålen ordentligt och riv den.
  • Blanda alla ingredienser till kålsalladen i en bunke och massera kålen så att den blir mjuk. Låt den stå och marinera i en halvtimma.

Ägg

  • Mjukkoka ägget (ägget ska ha fast vita och mjuk gula) och kyl det sedan med kallt vatten.
  • Skala och dela ägget på mitten.

Gröna tillbehör

  • Halvera avokadon på längden och peta bort kärnan. Avlägsna avokadoköttet från skalet i två halvor. Skär avokadohalvorna i tunna skivor.
  • Skölj isbergssalladen ordentligt och riv den i små bitar.

Tonfiskröra

  • Låt tonfisken rinna av ordentligt.
  • Rör samman tonfisk, kewpiemajonnäs, dijonsenap, salt och peppar.

Servering

  • Arrangera morotssalladen, avokadon, tonfiskröran, kålsalladen och isbergssalladen efter varandra i cirkel på två tallrikar. Lägg ägghalvorna i mitten.
  • Gläds! =)

Mer om receptet

Wanpaku (わんぱく) betyder stygg eller busig.

Kommentarer

2 svar till ”Wanpakusallad”

  1. Profilbild för Wilma
    Wilma

    5 stars
    Jätte god skulle passa jättebra med sjögräs salad älskar japanska rätter

    1. Sjögrässallad skulle passa utmärkt i stället för isbergssalladen. Bra förslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating